Правилен пристап кон покачените триглицериди и холестерол

Што претставуваат холестеролот и триглицеридите?
Холестеролот е вид маснотија која се произведува во црниот дроб, но го внесуваме и
преку храната. Одговорен е за обезбедување интегритет на ѕидот на клетките и нивна
стабилност. Од него се синтетизираат хормони – кортикостероиди кои овозможуваат
живот и функционирање во стресни ситуации, како и на тестостеронот, естрогенот и
прогестеронот, најважните хормони за репродукција.


Триглицеридите обезбедуваат енергија, но нивната главна улога е да ја складираат
енергијата во вид на резерва. Храната што ја консумираме содржи калории во вид на
јаглехидрати, протеини и масти. Кога консумираме повеќе калории отколку што е
потребно, а особено брзи јаглехидрати, калориите се складираат во форма на
триглицериди.

Кои се најчестите причини за покачени маснотии во крвта?
Покачените маснотии во крвта се резултат на различни фактори: наследност, исхрана и
стил на живеење. Многу поретко причина се заболувања на тироидната жлезда, црниот
дроб, бубрезите и слично.

Каков ризик по здравјето предизвикуваат зголемените маснотии во крвта?
Значајно зголемување на триглицеридите може да предизвика воспаление на панкреасот,
заджелудечна жлезда која произведува инсулин.При зголемување на холестеролот во
крвта, вишокот може да се депонира во ѕидот на артериите, особено коронарните
артерии (срцевите крвни садови), каротидните артерии на вратот кои го снабдуваат
мозокот со крв и артериите кои ги снабдуваат внатрешните органи или нозете.


Аптека ДНА АННИ ФАРМ ве советуваат ,,Не заборавајте дека лекот е исклучиво
во ваши раце. Бидете активни учесници во превенција на вашето здравје”. Наша
препорака е – Хартикол, природен производ без глутен, лактоза, ГМО и
конзерванси а дозата е само 1 капсула на ден.

Cодржи монаколин К од црвен ориз кој придонесува во одржување на нормалното ниво
на холестерол во крвта.
Корисното дејство се постигнува со дневен внес на 10 mg монаколин К кој се содржи во
екстрактот од ферментиран црвен ориз.

Напишете коментар

mk_MK